Onder impuls van de Boghossianstichting werd de Villa Empain in Brussel gerestaureerd door Jacques Delens in THV. De werken aan dit beschermd pand werden grotendeels gefinancierd door de Stichting met steun van het Brussels Gewest. De investering bedroeg ongeveer 6 miljoen euro. De Villa Empain moet een centrum worden voor kunst en dialoog tussen Oosterse en Westerse culturen. In het kader van die doelstelling zullen er tijdelijke tentoonstellingen en andere culturele, artistieke, pedagogische en wetenschappelijke evenementen worden georganiseerd.
Een goede samenwerking tussen de vaklui en de technische teams was essentieel om deze omvangrijke opdracht tot een goed einde te brengen. Iedereen werkte met respect voor het werk van de anderen om een gemeenschappelijk doel te bereiken: de schitterende woning een nieuw leven geven.
De Ondernemingen Jacques Delens heeft een gedeelte van de werken gesponsord en zo bijgedragen tot de nationale culturele en erfgoedontwikkeling.
De grootste uitdaging in deze restauratie was het bijeenbrengen en coördineren van vaklui uit verschillende disciplines, experten in de kunst van het restaureren van de kostbare materialen die overal in het gebouw aanwezig zijn. Houtwerk, aardewerk, mozaïek, marmer, smeedijzer, glaswerk, verguldsel, … Alles werd minutieus en verfijnd hersteld op basis van oude foto’s. Je moet bovendien op zoek gaan naar de originele materialen, ook als die niet meer te vinden zijn. Dat was het geval met het marmer voor de vloeren, waarvoor een ingenieuze oplossing werd gevonden. De marmeren tegels van de site werden weggenomen en overdwars in twee gesneden. De twee oppervlakken die zo werden verkregen, werden opgeschuurd om een gelijkmatige kleur te verkrijgen. De ‘nieuwe’ tegels konden dan worden gebruikt om de ‘gaten’ te vullen of beschadigde oppervlakken te vervangen.